Dossier privacy

Data Privacy Day: 2017, het jaar van de stilte voor de storm

Data Privacy Day? Ja zeker, sinds 1981 staan we op 28 januari stil bij het onderwerp privacy. Toen werd het eerste verdrag met betrekking tot regelgeving rondom privacy in Europa ondertekend. Voor het 36e jaar op rij wordt met Data Privacy Day extra aandacht gevraagd voor privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Het onderwerp lijkt met iedere technologische ontwikkeling actueler te worden. Hoe gaat het privacylandschap er komend jaar uitzien?

Lees het hele artikel van Niels Aafjes gepubliceerd op Emerce.nl op 28-01 hier.

‘Komst e-health snelweg dringend gewenst’

De invoering van digitaal ondersteunde zorg in Nederland gaat langzaam. Er zou een ‘e-health snelweg’ moeten komen waardoor data-uitwisseling makkelijker en goedkoper wordt. Dit zou kunnen gebeuren in een hoofdlijnenakkoord met aanbieders en inkopers van zorg, patiëntenorganisaties en zorgprofessionals, aldus de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in het vandaag aan minister Schippers van VWS aangeboden advies.

Lees het hele artikel gepubliceerd op Emerce van 26-01 hier.

Privacytoezichthouders publiceren richtlijnen Europese privacywet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft samen met de andere Europese privacytoezichthouders, verenigd in de Artikel 29-werkgroep (WP29), een aantal begrippen uit de algemene verordening gegevensbescherming verduidelijkt. Hiermee bieden de toezichthouders meer duidelijkheid aan organisaties die zich moeten voorbereiden op deze Europese privacywet die per 25 mei 2018 van toepassing is.

Lees het nieuwsbericht van Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hier.

Belg bereid rijgedrag te delen met verzekeraar

Automobilisten willen persoonlijke data met hun verzekeraar delen in ruil voor cadeaus en mobiliteitsdiensten.

Het consultancybureau Deloitte ondervroeg 15.000 consumenten in elf Europese landen, onder wie ruim 1.400 Belgen. Van alle Europeanen blijken de Belgische ondervraagden er het minst een probleem mee te hebben om hun wagen- en rijgegevens te delen met hun verzekeringsmaatschappij.

Lees het hele artikel van De Tijd hier

De cloud vraagt om wetten uit de 21ste eeuw, niet de 20ste

Wie oogst de meeste data? Meestal zijn het de grote Amerikaanse advertentiebedrijven Facebook en Google die in de schijnwerpers staan vanwege de enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens van gebruikers die ze verzamelen. Maar er is nog een bedrijf dat gevoelige gegevens op grote schaal opslaat: Microsoft. Begonnen als producent van Windows en Office groeit de softwaregigant uit tot een van de machtigste internetbedrijven.

Lees het hele artikel uit het NRC Handelsblad van zaterdag 19 november hier