Congres Maatschappij & Recht 2018

Congres maatschappij & recht 2018: de jurist van de toekomst
24 april 2018

Jaarlijks wordt de juridische denkkracht van Gelderland bij elkaar gebracht om samen met ondernemers, bestuurders, studenten en politici een juridisch-maatschappelijk actueel thema te bespreken. Het onderwerp van het congres van 24 april 2018 jongstleden was ‘De jurist van de toekomst’.

Een snel veranderende wereld, waarin het recht moeite heeft om de technologische ontwikkelingen bij te houden, vraagt om een andere jurist. Maar hoe ziet die jurist van de toekomst eruit? Waar heeft de maatschappij behoefte aan? Welke vaardigheden heeft de jurist van de toekomst nodig en hoe leiden we deze op?

Ruim 400 deelnemers, van rechters tot studenten en van hoogleraren tot advocaten, gingen aan de hand van verschillende inleiders met elkaar in discussie over het profiel van de jurist van de toekomst. Tijdens de bijeenkomst werden verschillende interviews getoond met juristen uit de Legal Valley; klik hier voor de verschillende filmpjes.

PROGRAMMA
Het programma zag er als volgt uit:

  • Welkom – Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland
  • De jurist van de toekomst – Sander Dekker, Minister van Rechtsbescherming
  • Invloed van innovatie op de jurist van de toekomst – Alexandre Jansen, innovator Change Worx. Klik hier voor de presentatie.
  • Innovatie voor Rechtspraak – Christa Wiertz-Wezenbeek, President Rechtbank Oost-Brabant. Klik hier voor de presentatie
  • Toekomst van de rechtspraak – Vlog Lisanne Berends, winnares Essay wedstrijd rechtbank.
  • Visie op de toekomst door de jurist van de toekomst – Tibbe van de Nieuwenhuizen, student UVA en Lyndsey Daman, studente Radboud Universiteit. Klik hier voor de bijdrage.
  • De veranderende opleiding – Steven Bartels, hoogleraar en oud-decaan Radboud Universiteit
  • Debat onder leiding van dagvoorzitter Rens de Jong, BNR nieuwsradio
  • Afsluiting – Fred Hammerstein, voorzitter Legal Valley

Voor, tijdens en na het congres vond gelijktijdig een werkgeversmarkt plaats waar 22 werkgevers uit de Legal Valley zich presenteerden.

Het volgende juridische kenniscafé van Legal Valley vindt plaats op 28 juni a.s. in het Grotius gebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Onderwerp is dan “Handhaving van integriteit”. Klik hier voor het programma en om aan te melden.