Congres Maatschappij & Recht 2017

Ik denk graag met u mee over hoe je privacy-vriendelijk kunt innoveren.

Die uitnodiging deed Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, 7 maart tijdens het eerste congres Maatschappij & Recht van Stichting Legal Valley. Dit congres had als thema: Privacy, lust of last? Wolfsen kreeg die middag een bijzonder cadeau van Legal Valley-voorzitter Fred Hammerstein: een onderzoek door studenten van de Radboud Honours Academy naar privacy in relatie tot cybersecurity.

Het congres vormde de officiële start van Legal Valley. De nieuwe stichting gaat de omvangrijke juridische branche in Gelderland profileren en alle betrokken partijen verbinden, zoals advocatenkantoren, Openbaar Ministerie, rechtbank, overheden, onderwijs en bedrijfsleven. Bovendien gaat Legal Valley maatschappelijke ontwikkelingen en recht dichter bij elkaar brengen. Het congres Privacy, lust of last? was daartoe de aftrap.

Bijna driehonderd genodigden, veelal juristen, gingen vanuit verschillende invalshoeken met elkaar in discussie over dat actuele onderwerp. Met de overheid, zorg en commercie als aandachtsgebieden. Daartoe werden zij geïnspireerd door diverse deskundige inleiders.

Zo omschreef Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit, privacy als een fundamenteel recht dat veel beter – technisch en juridisch – beschermd moet worden door de overheid. En Kors van Wyngaarden, Medical Officer Digital Health bij Philips, maakte bekend dat zijn bedrijf een goed versleuteld persoonlijk gezondheidsdossier – Connect to Healthy – gaat aanbieden waarover elke betrokkene de volledige regie heeft. De informatie daarin is overal en op ieder tijdstip beschikbaar voor wie toegang tot het dossier heeft gekregen, zoals artsen.

De levendige discussies in onder meer drie parallelsessies (Leven & dood, ‘Openbaar’ bestuur en Commercieel belang) leverden een bron van informatie op die Legal Valley zeker nog een vervolg gaat geven. Maar daaraan vooraf werd het onderzoek ‘Op welke manieren is de bescherming van persoonsgegevens afhankelijk van cybersecurity in de keten? Hoe gaan bedrijven om met de risico’s die ontstaan door of bij andere partijen?‘ door de Radboud Honours Academy Nijmegen in het vooruitzicht gesteld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Voorzitter Wolfsen typeerde privacy als een van de fundamenten van onze rechtsstaat dat “we sterker moeten beschermen. De nieuwe Europese privacywet, die vanaf 25 mei 2018 van kracht wordt, is daartoe een belangrijke stap.”

Beschikbare downloads naar aanleiding van het congres: